George van Houts

Nepnieuws, fake news, trollen, nieuws-of-nonsens, conspiracies, samenzweringsdenkers. Deze termen buitelen om de haverklap door de media. Wat nog te geloven? Vroeger was de krant ‘een meneer’ en het NOS 8-uur-journaal heilig. Daar kon je van op aan. Ook de overheid was betrouwbaar, zeker via Postbus 51. Maar tegenwoordig?

Foto: Mark Kohn

Mensen en media spelden elkaar van alles op de mouw. Het lijkt nu anders dan vroeger, maar is dat wel zo? Nee. Helemaal niet. Het nep-nieuws is al zo oud als de mensheid. Maar vroeger waren de burgers gezagsgetrouw en daardoor goedgelovig. Het theatercollege Kom Plot gaat over misleiding.

Misleiding is een van de alleroudste strategieën in de krijgskunst. In leerboeken voor legeraanvoerders in het keizerlijke oude China werd het duizenden jaren geleden al onderwezen: misleiding is een van de beste manieren om een voorsprong op je tegenstander te organiseren. Trek bijvoorbeeld ten strijde in het gevechtstenue van je vijand! Een aanval onder ‘valse vlag’ is ook al heel wat eeuwen bijzonder populair. Wat houdt zo’n ‘false flag’ in? Je organiseert een aanval op je eigen burgers en geeft een ander daarvan de schuld. Dan heb je een prima reden om oorlog te gaan voeren tegen die ander en je burgers zullen het met je eens zijn. 

De krijgsgeschiedenis wemelt van de voorbeelden. Maar als een oplettende burger op onderzoek uit gaat en met de conclusie komt: “We zijn aangevallen door onze eigen overheid! Het was een aanval onder valse vlag!” dan zal die burger meteen worden beschuldigd van samenzweringsdenken en het stempel krijgen van ‘conspiracy-gekkie’.

Deze media-tactiek is vervolmaakt door de CIA na 1963, toen miljoenen wereldburgers de officiële lezing over de moord op J.F. Kennedy niet geloofden en vragen gingen stellen. De CIA betaalde toen miljoenen aan journalisten, hoofdredacteuren en presentatoren van nieuws-shows om iedereen die het Warren Report ter discussie stelde te beschuldigen van ‘conspiracy-thinking’. Een uiterst succesvolle tactiek die tot op de dag van vandaag uitstekend werkt.

De overheid misleidt de burger, die vertrouwt het zaakje niet, gaat op onderzoek uit én… krijgt een onuitwisbaar stempel op het voorhoofd: ‘samenzweringsdenker’. En daarmee ben je monddood en onschadelijk gemaakt. Met dat risico behandel ik in Kom Plot samenzweringen van de moord op Julius Caesar via de moord op J.F. Kennedy tot uiteindelijk het hoofdonderwerp: 9/11. In drie uur doceer ik je een vijftiental ongerijmdheden in de officiële lezing van 9/11. Met als belangrijkste nooit-bevredigend-verklaarde-smoking-gun: Building 7. Maar wees niet bang: de verhalen en gebeurtenissen zijn zo absurd dat er ook heel veel gelachen wordt tijdens Kom Plot. Kom maar kijken als je durft…”     [www.11september.eu/komplot]

Aldus de wervende tekst voor mijn theatercollege. Buiten het theater leiden de ongerijmdheden die ik in beeld breng echter nog steeds een eigen leven en denderen door in de rauwe werkelijkheid. Ik ben geen doemdenker, maar als we zo doorgaan en nu niet ingrijpen dan valt er weinig goeds in de nabije toekomst te verwachten. De leugens moeten definitief ontrafeld worden en de werkelijke daders dienen hun gerechte straf te krijgen. Daarom heb ik samen met een aantal bestaande organisaties in Nederland het plan opgevat om de Stichting 11 September op te richten. Deze stichting moet u, ook na mijn theaterreeks, van informatie blijven voorzien en doorpakken, debatteren, confronteren, samenwerken, stimuleren en vooral doorgaan!

Onderzoek, doe mee en/of doneer!

Contactgegevens
Georgevanhouts.nl
De-verleiders.nl
Komplot.info

  George van Houts

Facebook:
https://www.facebook.com/George-van-Houts-Theatermaker-Acteur-Activist-488709731333810/

Twitter:
https://twitter.com/georgevanhouts

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren